Kategorie: Wszystkie | breakfast
RSS
piątek, 07 listopada 2008
ZUPA KREM Z PIECZAREK
ZUPA KREM Z PIECZAREK



Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz pt. „Kuchnia polska” i bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku”.

 zdjęcie 0

Składniki:

-5 szklanek esencjonalnego rosołu lub wywaru z jarzyn (rosół z koncentratu popsuje smak zupy)

-duża cebula

-50dag pieczarek

-duża łyżka masła

-łyżka mąki ziemniaczanej

-3 łyżki zimnego mleka

-szklanka śmietany kremowej

-przyprawy; biały pieprz, sól, czosnek itp.


Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem.

 zdjęcie 1
 zdjęcie 2
 zdjęcie 4
 zdjęcie 5

Cebulkę chwilę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju/maśle, poczym dodajemy pieczarki.

Dodajemy dużą łyżkę masła i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zarumienienia. W trakcie możemy podlać wodą (łyżka-dwie łyżki wody). Gdy pieczarki prawie będą miękkie (smażymy ok. 10min), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 min.



 zdjęcie 7


 zdjęcie 8


 zdjęcie 9



...następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3min, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba doprawiamy do smaku ( ja dodałam czarny i biały pieprz). Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną.



Gorącą zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z groszkiem ptysiowym lub pasztecikami pasztecikami francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.



 zdjęcie 13
18:09, zaneta_backiel
Link Komentarze (1) »
Archiwum